Blog

Šta uvijek treba imati u automobilu
Bilo da ste novopečeni vozač ili iskusan drumski ratnik, u automobilu uvijek trebate imati neke bitne stvarčice. To mogu biti naizgled nepotrebne koještarije za svakodnevnu upotrebu, ali one često mogu biti pravi spas kada se zaglavite na putu. U stvari koje svaki vozač, bez obzira koliko je iskusan i šta ili gdje vozi, treba imati u svom vozilu spadaju različite stavke, počevši od priručnika za korištenje vozila, preko prve pomoći do osnovnog alata i pribora za čišćenje. Treba svakako voditi računa o tome da u vozilu ne završe baš sve moguće drangulije koje će zauzeti tovarni prostor (ili prostor za noge, suvozačevo sjedište…) i zato izdvajamo samo one stvari koje zaista treba uvijek imati pri ruci.
Zašto ne treba zanemarivati lampice upozorenja
Iznenađujuće veliki broj ljudi smatra da su lampice upozorenja na instrument tabli zbunjujuće i radije ih odlučuju zanemariti ili uopće ne obraćati pažnju na njih. To svakako ne može biti praksa sa sretnim ishodom i treba je svrstati u najčešće zablude u vezi s automobilima. Vozač ima odgovornost da ozbiljno shvati lampice upozorenja ako želi da njegov automobil bude u dobrom stanju i dugog vijeka. Zanemarivanje upozorenja može dovesti do velike i nepopravljive štete, a u nekim slučajevima i dovesti život u opasnost!
Mit ili istina: Najčešće zablude o automobilima
Automobili su veoma složene mašine s mnoštvom različitih dijelova koji moraju raditi zajedno. Uz toliko različitih modela automobila i njihovih komponenti bilo je neizbježno da se pojave pogrešna vjerovanja o ovim mehaničkim čudima. Postoje uvjerenja koja su postala mitovi kao posljedica tehnološkog napretka, dok su neki mitovi prisutni od samog početka automobilske industrije i do danas odolijevaju zubu vremena. Na primjer, brojni su mitovi o jeftinim modifikacijama performansi koji su potpuna zabluda, jer da postoji način da automobil bude brži uz ulaganje manje novca, proizvođači automobila bi to svakako već iskoristili.
Saobraćajne nezgode i kako ih izbjeći
Niko ne želi doživjeti saobraćajnu nezgodu. Pored stresa i traume zbog preživljavanja takvog iskustva – da ne spominjemo mogućnost da budete teško povrijeđeni – sudari vam mogu sasvim upropastiti odmor, nametnuti velike troškove popravaka i povećati cijenu premije osiguranja automobila. Sigurna vožnja treba biti najvažniji prioritet svakog vozača. Nažalost, ne pridržavaju se svi tog principa. Najveći broj nezgoda može se spriječiti na sasvim jednostavan način - ograničenjem brzine kretanja, boljim fokusiranjem na vožnju i izbjegavanjem vožnje pod dejstvom alkohola i opijata.
Ljetni problemi s automobilom
Uprkos tome što su savremeni automobili konstruirani tako da izdrže ekstremne promjene temperature, produženo izlaganje veoma niskim ili visokim temperaturama uvijek može izazvati određene probleme. Tokom ljetnih mjeseci mnogi vozači svjesno ili nesvjesno zanemaruju redovno održavanje svojih automobila, misleći da toplo vrijeme izaziva manje problema od hladnog.
Razmišljate li o filterima?
Filteri su dizajnirani tako da „hvataju“ potencijalno štetne čestice prije nego što se nađu tamo gdje im nije mjesto, npr. u komori za sagorijevanje, brizgaljkama goriva ili kabini vozila. Kada filter više ne radi pravilno, to neizbježno dovodi do smanjenja performansi zahvaćenog sistema. Ako se ti početni problemi predugo zanemaruju, nastupa oštećenje dijelova unutar sistema i pojava velikih mehaničkih kvarova koji se ne mogu riješiti hvatanjem za glavu. Zato je poznavanje načina na koji filteri funkcioniraju i prepoznavanje trenutka kada ih treba promijeniti od velikog značaja prilikom aktivnosti na održavanju vozila.
Priprema automobila za ljetno putovanje
Duga putovanja za automobil su poput maratonske trke. Iako se možda čini da je s mašinom sve uredu, jer izgleda i ponaša se sasvim uobičajeno, negdje možda čuči skriveni problem spreman da eskalira u najgorem trenutku (koliko god se trudimo da produžimo vijek naših automobila, svaki dio ima svoj rok trajanja). Ako planirate putovati duže od dva sata u jednom smjeru, zaista vrijedi odvojiti vrijeme za brze provjere vitalnih dijelova. U slučaju da je planirani put višestruko duži, bit će neophodno poduzeti i neke dodatne korake za zaštitu vozila i putnika.
Pravilno korištenje i održavanje klima uređaja u automobilu
Uključivanje klima uređaja u automobilu za mnoge je praktično refleksna radnja: kada je toplo, prst bez razmišljanja ide ka tipki za uključivanje. Međutim, mnogi vozači ne razumiju do kraja kako klima uređaj radi i često ga pogrešno koriste. Proizvođači automobila tu nisu od velike pomoći, jer komande klima uređaja čine izuzetno jednostavnim za korištenje – sve što trebate uraditi je pritisnuti tipku za uključivanje i podesiti željenu temperaturu, a sve ostalo će riješiti nekakav algoritam. Međutim, postoji nekoliko trikova kojim se povećava efikasnost sistema i produžava njegov životni vijek.
Šta treba znati o mjenjaču?
Mjenjač ili mjenjački prijenosnik je element sistema za prijenos snage motornih vozila kojim se vrši prilagođavanje parametara snage (obrtnog momenta i ugaone brzine – broja obrtaja motora) trenutnim uslovima kretanja vozila, tj. uslovima na putu. Mjenjač se sastoji od niza zupčanika koji su raspoređeni na poseban način kako bi osigurali odgovarajuću brzinu preko pogona vozila. Drugim riječima, automobilski mjenjač pomaže da se osigura da se motor okreće odgovarajućom brzinom, kao i da točkovi dobiju onoliko snage koliko im je potrebno u aktuelnim uslovima vožnje.
Kako radi klima uređaj u automobilu
Složeni sistem za klimatizaciju sastavljen je iz mnoštva međusobno povezanih dijelova u kojima se odvija kompliciran tehnološki proces koji zahtijeva da svi dijelovi rade zajedno i „pod konac“, odnosno da budu ispravni. Osim toga, za pravilno funkcioniranje sistema za klimatizaciju neophodno je i pravilno korištenje i redovno održavanje komponenti koje su podložne habanju ili trošenju. Zato se ne bi bilo loše upoznati s osnovnim principima i mehanizmima na kojima počiva rad klima uređaj u automobilu.

Trebate pomoć, preporuku ili savjet?

https://www.autohub.ba/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultirajte se i naručite telefonom

Zatražite personaliziranu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam veoma rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto dijelova pomoći će vam da riješite sve dileme.
Nazovite nas svakog radnog dana
od 8:00 do 18:00 i subotom od 8:00 do 16:00.
Svi automobilski dijelovi na jednom mjestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni dijelovi za vaš automobil. Savremena internetska prodavnica automobilskih dijelova, alata i opreme nudi najširi dijapazon dijelova i cijena kroz efikasno pretraživanje najboljih rezervnih dijelova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cijenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mjestu!