Zašto su važni redovni servisi automobila

Automobili zahtijevaju redovno održavanje kako bi bili u dobrom stanju

Automobili zahtijevaju redovno održavanje kako bi bili u dobrom stanju i pružali optimalne performanse u vožnji. Zato je redovno servisiranje vozila veoma važno i ono nikako ne smije biti gurnuto u drugi plan. Ponekad ima nejasnoća o tome koliko često treba servisirati automobil i koju vrstu servisa treba obavljati kako bi se u određenim fazama životnog ciklusa vozila maksimalno smanjio rizik od kvarova izazvanih neispravnim dijelovima.

Ono što vlasnici automobila po svaki cijenu žele izbjeći su neprijatni kvarovi koji se, po „Murphyevom zakonu“, javljaju uvijek kada smo u žurbi ili kada se zaputimo na dalje destinacije. Da bi se takve neugodne situacije uspješno izbjegle potrebno je razumjeti značaj redovnog servisiranja vozila. Osim što sprečava kvarove i poboljšava sigurnost, ekonomičnost potrošnje goriva i očekivani životni vijek vašeg vozila, redovno servisiranje također može povećati vrijednost automobila kada ga budete htjeli prodati. Naime, kupci su često spremni platiti višu cijenu kada vide popunjenu servisnu knjižicu. Pored toga, sigurnost, pouzdanost, upravljivost, udobnost i dugotrajnost vozila se mogu postići jedino redovnim održavanjem.

Veliki broj vozača redovno održava automobil samo za vrijeme trajanja garantnog roka, nakon čega se automobil vozi na preglede i servis tek kada se ukaže potreba, recimo kada se pojave čudni zvuci iz automobila. To je, naravno, pogrešno jer gotovo sve u automobilu ima svoj vijek trajanja i mnoge dijelove treba redovno pregledati i/ili mijenjati. Neki od tih redovnih pregleda i intervencija mogu se obaviti i samostalno, kao što su provjera nivoa ulja u motoru, ispitivanje stanja rashladne tekućine, čišćenje kontakata na akumulatoru, provjera stanja amortizera i zaprljanost filtera zraka, podešavanje pritiska u gumama itd. Za ostale provjere neophodno je obratiti se servisu.

Da rezimiramo: zašto je potrebno uložiti sredstva u periodično održavanje automobila? Zato što redovan servis:

  • znatno olakšava prodaju automobila
  • Osigurava efikasniji rad komponenti (i štedi novac na gorivu)
  • vožnju čini sigurnijom
  • smanjuje rizik od budućih kvarova
  • održava vrijednost vozila

Mali i veliki servis

Sljedeće pitanje koje se postavlja je: šta je „mali“, odnosno „veliki servis“ i kada se oni rade. Tip servisa i vremenski intervali u kojim se oni obavljaju ovise o tipu vozila i njegovoj starosti, preporukama proizvođača, ali i podneblju u kojem se automobil koristi (uticaj ekstremnih vremenskih prilika, toplote, hladnoće i vlage), odnosno načina na koji se koristi u svakodnevnoj vožnji (gradska vožnja ili vožnja po lošem terenu). Svi ti faktori utiču na trajnost i performanse komponenti koje su podložne habanju/kvarenju i koje stoga ulaze u obavezan inventar servisnih intervencija.

Nepisano pravilo je da se mali servis obavlja svakih 10 do 15 hiljada kilometara ili jednom godišnje, dok svaki proizvođač automobila ima propisanu kilometražu nakon koje se radi veliki servis – obično se to radi na 90 do 120 hiljada pređenih kilometara, odnosno svakih pet do sedam godina ukoliko se ne prelaze velike kilometraže.

Mali servis obuhvata sve glavne tekućine u automobilu i uključuje sljedeće intervencije:

Tokom ovog servisa često se provjeravaju i glavne komponente komponente upravljačkog sistema (kolo upravljača, kočnice, kvačilo, gume, crijeva i cijevi), a ponekad se mijenjaju i svjećice, grijači, tekućina za kočnice, rashladna tekućina i remenje. Mijenjaju se i tekućina za pranje stakala i kontroliraju akumulator, sistem za osvjetljenje i gume.

<ali i veliki servis imaju različite intervale

Veliki servis obuhvata sljedeće:

Tokom velikog servisa obavljaju se i sveobuhvatnije provjere motora, kočnica, pogonskih remenova i sistema za hlađenje motora.

Periode redovnih servisnih intervala treba skratiti u slučaju da se vozilom pretežno prelaze kratke relacije, kada se vozi u ekstremnim klimatskim uslovima (po velikoj toploti, hladnoći ili u veoma vlažnoj sredini), kada se vozilo koristi na brdsko-planinskim putevima ili po makadamu, kao i u slučaju da se vozilo koristi za vuču prikolice ili drugog tereta. Gradska vožnja po principu „stani-kreni“ predstavlja posebno naprezanje za automobil i ona za sobom obavezno povlači i češće servisne kontrole.

Ostale redovne zamjene

Osim opisanih periodičnih servisiranja vrše se i sezonske i redovne zamjene dijelova koji se brže troše, odnosno ubrajaju se u „potrošne“ u užem smislu riječi. Sezonske promjene obuhvataju zamjenu filtera goriva i grijača, ako se radi o dizelskom motoru, odnosno zamjenu svjećica, ako je u pitanju benzinski motor. Tokom godine treba voditi računa i o kvalitetu antifriza i tekućine za pranje vjetrobranskog stakla (o potonjem treba posebno voditi računa tokom zimskih mjeseci, jer smrzavanje tekućine u sistemu za pranje stakla može prouzrokovati velike kvarove).

Za potpunu sigurnost neophodno je imati kvalitetne gume, diskovepločice i ulje za kočnice:

  • Gume se mijenjaju kada se istroše, odnosno kada dubina šare postane manja od 4 mm ili kada guma navrši pet godina starosti
  • Prednji diskovi mijenjaju se poslije četiri promjene prednjih pločica (koje se mijenjaju kada se istroše)
  • Stražnji diskovi se mijenjaju kada se istroše (stražnji dio učestvuje u kočenju samo 30%, zbog toga diskovi i pločice, odnosno doboši i pakne duže traju)
  • Ulje za kočnice treba mijenjati nakon svakih 60 hiljada pređenih kilometara

Ne treba zaboraviti ni na servisiranje čeljusti, a potrebno je voditi računa i o ostalim dijelovima oko motora, kao što su: alternator, anlaser (odnosno sistem za paljenje motora) i turbina. Čim ti dijelovi počnu pokazivati znakove dotrajalosti treba ih reparirati ili zamijeniti.

Osim periodičnih servisiranja vrše se i sezonske i redovne zamjene dijelova

Dok je kupovina vozila jedna od najvećih investicija u životu – najveća poslije kupovine nekretnine – redovno servisiranje predstavlja najvažniji preduslov za dugotrajnost i ispravnost automobila. Kupovina novih i provjerenih automobilskih dijelova kod ovlaštenih proizvođača spada u red važnih investicija i svakako nije poželjno štedjeti na tom planu. Zapamtite: nikada nemojte preskakati redovne servise budući da preventivno periodično održavanje predstavlja najbolji način da uštedite svoj teško zarađen novac.

Zašto je (čisto) motorno ulje toliko važno

Ako vam je ikada ponestalo tekućine za pranje vjetrobranskog stakla kada je niste imali pri ruci, možda ste se zapitali je li vam je zaista potrebna posebna tekućina ili biste umjesto nje mogli koristiti običnu vodu. Je li obična voda prihvatljiva zamjena za tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla?

Ako živite u području u kojem se temperatura nikad ne spušta do tačke smrzavanja, možda ćete moći koristiti običnu vodu. Međutim, voda nema moć čišćenja kakvu imaju specijalizirane tekućine za uklanjanje insekata, ptičjeg izmeta, ljepljivog blata i druge prljavštine koja se nakuplja na vjetrobranskim staklima. Tekućina za pranje vjetrobranskog stakla sadrži sastojke koji su namijenjeni za uklanjanje „tvrdoglavih“ fleka: to je najčešće metanol i neki drugi alkohol poput etilen glikola. Tekućine za korištenje u zimskom periodu sadrže i male količine etanola ili antifriza napravljenog od metilnog alkohola kako se proizvod ne bi smrzavao.

Tekućine formulirane za čišćenje vjetrobranskih stakala uopćeno bolje čiste od vode i obično se neće smrzavati do 20 i više stepeni ispod nule. Loša vijest o tekućini za brisače je da je obično napravljena od etanola ili metanola, koji su otrovni za ljude i životinje i mogu biti štetni po okoliš. Tekućina za brisače također obično uključuje dozu etilen glikola, toksičnog alkohola koji se koristi u automobilskom antifrizu. Te supstance mogu oštetiti završne slojeve boje, kao i neke plastične i gumene dijelove na vozilima, osim ako nisu pripremljene na poseban način tako da budu nekorozivne, odnosno da ne oštećuju boju, metal i gumene dijelove.

Ostavite komentar

Trebate pomoć, preporuku ili savjet?

https://www.autohub.ba/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultirajte se i naručite telefonom

Zatražite personaliziranu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam veoma rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto dijelova pomoći će vam da riješite sve dileme.
Nazovite nas svakog radnog dana
od 8:00 do 18:00 i subotom od 8:00 do 16:00.
Svi automobilski dijelovi na jednom mjestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni dijelovi za vaš automobil. Savremena internetska prodavnica automobilskih dijelova, alata i opreme nudi najširi dijapazon dijelova i cijena kroz efikasno pretraživanje najboljih rezervnih dijelova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cijenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mjestu!