Sve o filteru ulja

Filter ulja motora

Zašto je filter motornog ulja toliko važan?

Sve pokretne komponente motora zahtijevaju čisto motorno ulje za pravilno podmazivanje. Zbog toga filteri za ulje imaju ključnu funkciju u produžavanju vijeka vašeg vozila.

Filter za ulje je poseban filter dizajniran za uklanjanje zagađivača koji se vremenom nakupljaju, poput metalnih ljuspica, prašine, čestica ugljika, jedinjenja silicija itd. Uklanjanjem tih zagađivača osigurava se da motorno ulje bude najboljeg kvaliteta, a motor ostane čist i radi nesmetano.  To dalje utiče na ekonomičnost potrošnje gorivaživotni vijek maziva i manje zagađenje životne sredine.

Filteri za ulje imaju veoma važnu funkciju i ako oni nisu dobrog kvaliteta može doći do prijevremenog habanja motora i otkazivanja drugih dijelova. Naime, svim pokretnim dijelovima motora neophodno je čisto ulje kako bi bili pravilno podmazani. Sitni komadići metala i čestice nastale oksidacijom ulja koje nastaju tokom rada motora dospijevaju u ulje i ako se tim abrazivnim nečistoćama dozvoli da cirkuliraju kroz sistem može doći do erozije u motoru, odnosno njegovog trajnog oštećenja.  Budući da su neki prolazni dijelovi motora izuzetno mali – određeni zazori glavnog ležaja su tek nešto deblji od ljudske dlake – filter za ulje treba „hvatati“ sitne čestice i metal i uklanjati ih iz cirkulacije, štiteći tako osjetljive dijelove motora.

Kada je vrijeme za zamjenu filtera ulja?

Nažalost, na to pitanje nije lako odgovoriti. Većina proizvođača izražava efikasnost filtera kao procent čestica određene veličine koje filter može zadržati. Međutim, za malo filtera se jasno prikazuje kapacitet za zadržavanje čestica zaprljanja, dok se za neke proizvode uopće ne prikazuju takve informacije. Budući da je filter trajno zapečaćena metalna jedinica, nije moguće izvršiti njegov vizuelni pregled kako bi se utvrdilo kada je neophodna zamjena. Pored toga, ne postoji ni instrument, mjerač ili lampica upozorenja da vas podsjete da je vreme da promijenite filter za ulje. Zbog toga nećete ni primijetiti uticaj začepljenog ili prljavog filtera za ulje na motor.

S druge strane, začepljen ili prljav filter ulja može obuhvatiti sve ili neke od sljedećih „simptoma“:

  • pregrijavanje motora
  • zvuci kliktanja ili tapkanja iz motora
  • svjetlo za pritisak ulja na kontrolnoj tabli
  • miris ulja u automobilu

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, savjetuje se da se obratite najbližem automehaničaru.

Unutrašnjost filtera za ulje

Kada redovno mijenjate ulje i filter, smanjujete opterećenje motora i mogućnost njegovog oštećenja, produžavajući mu radni vijek. U današnjim motorima visokih performansi stari industrijski standard za promjenu ulja i filtera za ulje na svakih 3.000 km više ne važi. Mnogi proizvođači preporučuju intervale za zamjenu nakon 10.000 kilometara ili više. U uputama za korištenje vašeg vozila navedene su preporuke o tome koliko često treba mijenjati ulje i filter. Na učestalost zamjene filtera utiču i vaše navike u vožnji: ako pretežno vozite u gradu ili idete na kratka putovanja, možda ćete morati mijenjati filter ulja češće od vozača koji uglavnom voze na autoputu. Pored toga, vuča prikolice, vožnja na ekstremnim temperaturama ili putovanja u planinske predjele također mogu zahtijevati kraće intervale zamjene filtera za ulje.

Kako odabrati filter

Vlasnici automobila često dobijaju oprečne savjete o filterima za ulje. Priručnici, automehaničari i maloprodaja često nude različita mišljenja. Realnost je da je, kada je riječ o ulju i filterima, jedini pravi odgovor – prilagođen odgovor, odnosno filter po mjeri vozila i vozača .

Na kvalitet filtera za ulje utiče mnogo faktora, počevši od filter papira (on svakako nije najvažniji element, ali veći kvalitet vlakana, prisustvo aktivnog ugljika i drugi faktori mogu popraviti učinkovitost filtracije), preko efikasnosti filtracije (najmanji prečnik čestica koje ne prolaze filter) do sposobnosti zadržavanja nečistoća (količina čestica koju filter može ukloniti i zadržati).

Posljedice kupovine jeftinog filtera za ulje

Posljedice kupovine jeftinog filtera za ulje

Naravno, veoma je važno odabrati visokokvalitetan filter za ulje, jer unutrašnja konstrukcija i kvalitet filtera imaju presudan uticaj na životni vijek motora vašeg automobila. Pri odabiru filtera uzmite u obzir i rezultate relevantnih istraživanja – na primjer, General Motors je objavio rezultate studije u kojoj se tvrdi da je „u poređenju s filterom od 40 mikrona, habanje motora smanjeno za 50 procenata uz filter od 30 mikrona. Isto tako, habanje je smanjeno za 70 procenata uz 15-mikronsku filtraciju“. Treba li nam bolja motivacija za čisto ulje?

 
Ostavite komentar

Trebate pomoć, preporuku ili savjet?

https://www.autohub.ba/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultirajte se i naručite telefonom

Zatražite personaliziranu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam veoma rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto dijelova pomoći će vam da riješite sve dileme.
Nazovite nas svakog radnog dana
od 8:00 do 18:00 i subotom od 8:00 do 16:00.
Svi automobilski dijelovi na jednom mjestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni dijelovi za vaš automobil. Savremena internetska prodavnica automobilskih dijelova, alata i opreme nudi najširi dijapazon dijelova i cijena kroz efikasno pretraživanje najboljih rezervnih dijelova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cijenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mjestu!