Šta uvijek treba imati u automobilu

U automobilu uvijek trebate imati neke bitne stvarčice koje mogu biti pravi spas kada se zaglavite na putu.

Bilo da ste novopečeni vozač ili iskusan drumski ratnik, u automobilu uvijek trebate imati neke bitne stvarčice. To mogu biti naizgled nepotrebne koještarije za svakodnevnu upotrebu, ali one često mogu biti pravi spas kada se zaglavite na putu.

Briga o automobilu je pitanje velike odgovornosti i stalne brige oko njegovog redovnog održavanja. Međutim, kao i svaka kompleksna mašina s mnoštvom dijelova koji su podložni habanju, automobil u svakom trenutku može otkazati poslušnost i prepustiti nas čarima pješačenja. U takvim slučajevima šlep služba obično ostaje jedino rješenje, ali postoje i okolnosti u kojima je uz minimalne intervencije moguće uštedjeti mnogo vremena i novca (i odložiti razmišljanje na temu je li vrijeme za novi automobil) - pod uslovom da u automobilu imamo baš ono što nam je potrebno.

U stvari koje svaki vozač, bez obzira koliko je iskusan i šta ili gdje vozi, treba imati u svom vozilu spadaju različite stavke, počevši od priručnika za korištenje vozila, preko prve pomoći do osnovnog alata i pribora za čišćenje. Treba svakako voditi računa o tome da u vozilu ne završe baš sve moguće drangulije koje će zauzeti tovarni prostor (ili prostor za noge, suvozačevo sjedište…) i zato izdvajamo samo one stvari koje zaista treba uvijek imati pri ruci.

Priručnik za vlasnike vozila

Koliko god čudno zvučalo, priručnik za korištenje automobila spada u grupu stvari koje vozači rijetko drže u automobilu, posebno ako je vozilo starijeg datuma (priručnik se obično smota u kompletu s pravnom dokumentacijom i odloži negdje u stanu ili se zagubi tokom vremena). Priručnik se uglavnom drži u pretincu za rukavice i sadržava sve najvažnije informacije o vozilu. Na primjer, u njemu su jasno naznačeni podaci o preporučenom pritisku zraka u gumama, servisnim intervalima za mali i veliki servis, preporučene vrste goriva i druge korisne informacije o korištenju i održavanju vozila.

Što se ostale dokumentacije tiče, preporučljivo je u automobilu držati servisnu knjižicu u kojoj su navedene podaci o prethodnim popravcima i redovnim servisima, kao i obrasce za odštetne zahtjeve po osnovu osiguranja. Svakako ne treba zaboraviti na vozačku i saobraćajnu dozvolu i garantni list, što su elementi obavezne opreme koju propisuje Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Pribor za prvu pomoć

Komplet prve pomoći je relativno jeftin paket kojeg svaki vlasnik automobila mora imati u vozilu. Saobraćajne nezgode se mogu dogoditi bilo kada, a nerijetko se dešava da prva pomoć iz automobila zatreba i u situacijama koje nisu direktno u vezi s dešavanjima na kolovozu - tada je komplet prve pomoći jedina medicinska pomoć koju možete dobiti.

Pored toga, zakonodavac propisuje da svaki vozač mora položiti ispit iz prve pomoći te da ima zakonsku obavezu pružiti pomoć unesrećenoj osobi na licu mjesta, jer statistika kaže da se gotovo 50% smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama dogodi u prvim minutama nakon sudara.

Kupljeni kompleti imaju rok trajanja do pet godina i čim se nešto iz paketa otvori ili iskoristi, a predviđeno je za jednokratnu upotrebu, mora se zamijeniti novim.

Rezervna guma s ključem i dizalicom

Probušena guma je vjerovatno najčešći problem s kojim će se suočiti svaki vlasnik automobila – i vjerovatno prvi koji će samostalno riješiti. Defekt gume se, po Murphyevom zakonu, uglavnom dešava kada se najmanje nadamo i zato taj kvar s pravom drži čelnu poziciju na popisu frustrirajućih problema s automobilom. Situacija postaje daleko gora kada shvatite da nemate rezervnu gumu.

U automobilu uvijek treba imati rezervnu gumu

U automobilu uvijek treba imati rezervnu gumu jer to štedi mnogo vremena za popravak. Pored nove gume na točku trebat će vam kompatibilni alat za zamjenu - ključ odgovarajućih dimenzija i dizalica su neizostavni elementi za ovu aktivnost. Koristan dodatak je i manometar, neobično korisna spravica koja pokazuje tačnu vrijednost pritiska u gumi i pomaže pri procjeni hitnosti kvara (npr. ako točak sporo gubi zrak ili je količina izgubljenog zraka relativno mala, vjerovatno je bezbjedno odvesti vozilo do najbližeg vulkanizera). Savjet: ako već imate manometar, iskoristite ga za redovno provjeravanje pritiska u svim gumama – tako ćete gumama produžiti životni vijek, održati ekonomičnu potrošnju goriva i voziti sigurnije.

Kablovi za paljenje

Visoko na popisu najiritantnijih problema s automobilom je i istrošen akumulator. S dolaskom hladnijeg vremena raste i broj vozača koji se suočavaju s neprijatnom situacijom da ne mogu pokrenuti motor i jedino što im tada preostaje je da se odmah „isprse“ i kupe novi akumulator u prodavnici ili na internetu ili se uzdaju u pomoć neke dobre duše s ispravnim akumulatorom.

Na putu se, srećom, uvijek nađe neko ko je voljan pomoći i zato u kompletu obaveznih potrepština treba imati i električne kablove za pokretanje. Pokretanje automobila pomoću drugog vozila s ispravnim akumulatorom je relativno jednostavan i brz proces, a ovom prilikom skrećemo pažnju na ispravan postupak spajanja dva akumulatora (o tome treba voditi računa zbog mogućnosti nastanka oštećenja uslijed kratkog spoja):

 1. Isključite oba motora, približite dva vozila jedno drugom, pazeći da se ne dodiruju, te isključite sve potrošače (radio aparat, svjetla itd.)
 2. Jedan kraj kabla povežite s pozitivnim polom praznog akumulatora (obično je označen crvenom bojom i znakom +), a drugi kraj pažljivo pričvrstite direktno na pozitivni pol napunjenog akumulatora
 3. Zakačite klemu na kraju drugog (obično crnog) kabla na negativni (crni) pol punog akumulatora, a drugi kraj potom povežite s metalnim dijelom vozila s praznim akumulatorom (uzemljenje)
 4. Pokrenite motor vozila s ispravnim akumulatorom, a zatim pokrenite motor vozila s praznim akumulatorom
 5. Skidanje kablova se obavlja suprotnim redoslijedom od onog prilikom postavljanja

Pokretanje automobila pomoću drugog vozila s ispravnim akumulatorom je relativno jednostavan i brz proces

Boca tekućine za pranje vjetrobranskog stakla

Tekućina za pranje vjetrobranskog stakla je neopravdano podcijenjena stavka koju većina vozača zanemaruje i u tome ne vidi problem sve dok se ne nađe na blatnjavom putu u trenutku kada kiša prestane padati ili kada teška magla natopljena masnim česticama smoga premaže vjetrobran. Bez funkcionalnog sistema za pranje vjetrobranskog stakla i kvalitetne tekućine za brisače upravljanje vozilom u takvim okolnostima može biti krajnje neprijatno, pa i veoma opasno. Zbog toga treba investirati u kvalitetnu tekućinu za vjetrobransko staklo, kao i u kvalitetne metlice brisača. Prije polaska na put svakako provjerite da u rezervi imate barem jednu bocu te spasonosne tekućine.

WD-40

Svima poznat višenamjenski sprej WD-40 ima toliko različitih upotreba u svakodnevnom životu da bi nam trebalo nekoliko ovakvih tekstova na blogu da bismo ih sve opisali. Pogodili ste, „ve-de čet’res“ ima svoju primjenu i u automobilu, od čišćenja brava, otpuštanja vijaka i matica i podmazivanja vrata koja škripe do zamjene registarskih tablica (smjesa funkcionira tako što istiskuje vlagu s metalnih površina i električnih spojeva, prodire duboko i odstranjuje zahrđale čestice).

Inače, konačnu formulu za WD-40 sastavili su hemičari američke kompanije Rocket Chemical Company i to poslije ravno 40 pokušaja. Otuda i naziv proizvoda – Water Displacement – 40(th try) (Istiskivanje vode - 40. pokušaj).

Ljepljiva traka

Kvalitetna, izdržljiva ljepljiva traka pomaže kod mnogih hitnih popravaka i zato je obavezna stavka na spisku „uradi sam“ sredstava za lijepljenje svakog savjesnog vozača. Njome se rješavaju različita iznenadna curenja, pukotine i lomovi i često se u šali kaže da je pored psa, ljepljiva traka najbolji čovjekov prijatelj.

Uvijek držite rolnu ljepljive trake u pretincu za rukavice ili kutiji za alat (može se koristiti i za sprečavanje širenja pukotina na vjetrobranskom staklu, za privremeno pričvršćivanje retrovizora ili za držanje poklopca prtljažnika zatvorenim dok ne stignete u radionicu). Nema mnogo situacija u kojim se treba uzdržati od korištenja ljepljive trake, ali ipak treba izbjegavati upotrebu na električnim i elektroničkim instalacijama kada to nije apsolutno nužno, jer to otežava kasniju popravku.

Pribor za čišćenje

To što ćete u automobilu držati neka sredstva za čišćenje i auto kozmetiku možda vam neće spasiti život, ali bi vas moglo poštediti brojnih frustracija. Iskusniji vozači preporučuju da se u vozilu uvijek nađe mjesta za sljedeće predmete: vrećice za višekratnu upotrebu, papirni ubrusi, vlažne maramice, automobilska kanta za smeće, boca s vodom. Korisno je još pri ruci imati i punjač za mobilni telefon, deke i baterijsku lampu.

Šta je po zakonu obavezno imati u automobilu

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima jasno se propisuje obavezna oprema za automobile. Ona obuhvata sljedeće stavke:

 • Sigurnosni trokut (postavlja se iza vozila u slučaju kvara ili nezgode).
 • Oprema za pružanje prve pomoći (prva pomoć) – komplet prve pomoći veličine „B“, koji odgovara standardu SRPS Z.B2.001.
 • Reflektirajući sigurnosni prsluk – obavezno se koristi kada se nalazite na kolovozu, a niste u vozilu.
 • Uže ili sajla za vuču – mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga. Odnosi se na putničke automobile proizvedene, odnosno prvi put registrirane nakon 1. januara 1984. godine.
 • Rezervni točak – osim kada se koriste „run-flat“ gume ili sredstvo za privremeni popravak (sprej ili pjena, set za popravak…).
 • Zimske gume – obavezni dio zimske opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako na putu ima snijega, leda ili poledice. Šara gaznog sloja mora biti dubine najmanje 4 mm te na sva četiri točka moraju biti montirane zimske gume
 • Lanci za snijeg – obavezni su samo ako na putu ima snijega i leda i to samo van grada.
 • Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi.

Pored tih obaveznih elemenata, poželjno je u automobilu imati još i dizalicu, kablove za pokretanje, protivpožarni aparat i rezervne sijalice.

Ostavite komentar

Trebate pomoć, preporuku ili savjet?

https://www.autohub.ba/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultirajte se i naručite telefonom

Zatražite personaliziranu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam veoma rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto dijelova pomoći će vam da riješite sve dileme.
Nazovite nas svakog radnog dana
od 8:00 do 18:00 i subotom od 8:00 do 16:00.
Svi automobilski dijelovi na jednom mjestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni dijelovi za vaš automobil. Savremena internetska prodavnica automobilskih dijelova, alata i opreme nudi najširi dijapazon dijelova i cijena kroz efikasno pretraživanje najboljih rezervnih dijelova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cijenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mjestu!