Kako produžiti vijek automobila

Pravilno održavanje automobila je ključan preduslov za njegovo pravilno funkcioniranje i dugogodišnju eksploataciju

Pravilno održavanje automobila je ključan preduslov za njegovo pravilno funkcioniranje i dugogodišnju eksploataciju. Pored redovnih servisa, periodično održavanje u vlastitoj režiji pomaže i da se osigura bezbjednost vozača, putnika i drugih učesnika u saobraćaju. Šta sve na tom planu možemo uraditi sami, bez pomoći stručnjaka?

Održavanje automobila ponekad može djelovati zbunjujuće i pomalo nezgodno ili naporno, ali itekako pomaže da se preduprijede veći mehanički problemi i vozilo uvijek održava u optimalnom stanju. Istraživanja o našim navikama u održavanju automobila koja su provedena proteklih godina u SAD-u i Zapadnoj Evropi otkrivaju da ključne provjere dijelova automobila, kao što su akumulator, motorno ulje i rashladne tekućine obavljamo tek jednom godišnje ili rjeđe, što može dovesti do velikih problema s vozilom i skupih kvarova. Statistika domaćih vozača u tom smislu vjerovatno je još poraznija.

Generalno održavanje automobila treba se obavljati svakih 6 do 12 mjeseci, ovisno o pređenoj kilometraži i uslovima eksploatacije. U nastavku vas podsjećamo na najvažnije provjere koje svaki vozač treba redovno obavljati, kao i na to kakve bi mogle biti implikacije odlaganja tih pregleda.

Nivo ulja u motoru

Mnogo je mehaničkih pokretnih dijelova u motoru automobila koji stvaraju trenje dok se dodiruju. To trenje stvara toplotu i može dovesti do značajnog smanjenja performansi motora i zato je smanjenje trenja ključno za neometan rad. Provjeravanje nivoa ulja u motoru stoga treba biti sastavni dio osnovnih postupaka održavanja. Pored toga, važno je pogledati i boju ulja: ono ne bi trebalo biti crno, a tamnija boja obično ukazuje na prisustvo zagađivača, stvaranje prekomjerne toplote, dodavanje hemijskih aditiva ili još gore, prisustvo mulja.

U uputama za korištenje automobila navodi se podatak o vremenskim intervalima u kojima treba mijenjati motorno ulje, kao i precizna vrijednost viskoziteta za određeni tip motora, odnosno okruženje u kojem radi. Prema istraživanjima, svega 30% vozača redovno provjerava motorno ulje, uprkos činjenici da takva praksa može dovesti do nepovratnog oštećenja motora.

Savjet za održavanje: Zamijenite ulje nakon svakih 7.500 kilometara ili pratite preporuke proizvođača.

Provjera guma

Pritisak u gumama može uticati na uštedu goriva, ali utiče i na udobnost i upravljanje, a time i na sigurnost vožnje. Preporučeni pritisak u gumama naveden je u uputama za korištenje automobila ili na nekom vidnom mjestu (npr. na unutrašnjoj ivici vrata vozača). Uopćeno govoreći, provjeru pritiska u gumama treba vršiti jednom sedmično.

Pregledajte pritisak zraka u montiranim gumama jednom sedmično

Treba pregledati i rezervni točak jer je jednako važno imati pravilno napumpanu rezervnu gumu, kao i četiri gume na automobilu. Posljednje što vam treba dok izvlačite dizalicu iz prtljažnika je da vidite da je rezervna guma prazna, jer tada jedina opcija ostaje šlep služba koja će svoje usluge masno naplatiti.

Savjet za održavanje: Pregledajte pritisak zraka u montiranim gumama jednom sedmično, a u rezervnoj gumi najmanje jednom mjesečno.

Periodično rotiranje guma je jednostavna intervencija koja će im značajno produžiti vijek trajanja i poboljšati karakteristike sistema upravljanjaSve četiri gume se ne troše na isti način zbog osobina automobila (raspored težine, kvalitet ovjesa i drugo), brzine i kvaliteta puteva, pa njihovo rotiranje daje priliku da se izjednači istrošenost. Rotacija guma je važna za održavanje sigurnosti i performansi vozila, jer omogućava brži odziv sistema upravljanja i glatku vožnju.

Savjet za održavanje: Rotirajte gume svakih 6.000 do 8.000 kilometara.

Amortizeri, opruge i podupirači (sistem ovjesa)

Sistem ovjesa je jedan od prilično zamršenih kompleksa dijelova automobila koji svi uzimamo zdravo za gotovo. Većina nas rijetko razmišlja o dijelovima tog sistema i vješanju sve dok oni ne prestanu obavljati svoj posao i udobnu vožnju pretvore u luna park na četiri točka. Ako ustanovite da je neki od amortizera potrebno zamijeniti, obavezno zamijenite sva četiri. To košta više, ali je zaista neophodno, jer je u pitanju vaša sigurnost.

Savjet za održavanjeProvjerite amortizere i sistem ovjesa nakon svakih 20.000 do 40.000 kilometara vožnje.

Pranje vjetrobrana

Pranje vjetrobranskog stakla, koliko god to trivijalno zvučalo, je veoma važan aspekt sigurnog upravljanja motornim vozilom. Jasan pogled na put ispred sebe ne samo da čuva kvalitet vida i smanjuje stres tokom vožnje, već ujedno predupređuje opravdane kazne koje izriče saobraćajna policija, koja sve češće provjerava čistoću stakala i registarskih tablica. Zato pazite da u rezervoaru uvijek imate dovoljno tekućine za pranje vjetrobranskog stakla i funkcionalne brisače i druge dijelove sistema za pranje vjetrobranskog stakla.

Pranje vjetrobranskog stakla veoma je važan aspekt sigurnog upravljanja motornim vozilom

Treba provjeriti i staklo, jer na njemu može biti ogrebotina i pukotina koje, čak i ako ne predstavljaju neposrednu opasnost od većeg oštećenja (a do toga uvijek može doći!), remete vidljivost ili skreću pažnju u vožnji. Neispravni brisači i oštećene metlice mogu trajno oštetiti staklo i zato ne treba štediti novac za redovnu zamjenu brisača, jer su novi brisači, na kraju krajeva, mnogo jeftiniji od novog vjetrobranskog stakla.

Savjet za održavanje: Brisače vjetrobranskog stakla provjerite pri promjeni godišnjih doba i zamijenite ih po potrebi.

Performanse akumulatora

Automobilski akumulator je jedna od najvažnijih komponenti potrebnih za funkcioniranje vozila. Ta velika baterija osigurava pozamašnu količinu električne struje za elektropokretač, motor i druge električne i elektroničke instalacije u automobilu, a slab akumulator može dovesti do novih kvarova, to jest čitavog niza problema s različitim instalacijama. Na performanse akumulatora najviše utiču ekstremne temperature i korozija na kontaktima.

Slab akumulator može dovesti do čitavog niza problema s različitim instalacijama

Korozija (izgleda kao bijeli ili plavičasti prah) koja se stvara na kontaktima akumulatora može otežati, pa i potpuno onemogućiti prijenos struje s akumulatora na kablove. Pošto kvalitetan akumulator može koštati i stotinjak eura, a usluga šlep službe mnogo više, nekoliko eura uloženih u kupovinu žičane četke i spreja protiv korozije kojom će se ukloniti korozija zaista djeluje kao pametno utrošen novac.

Savjet za održavanje: Pregledajte akumulator dva puta godišnje i provjerite ima li korozije na kontaktima.

Provjera kvaliteta kočionih pločica

Čujete škripanje kada pritisnete kočnicu? To vjerovatno znači da su kočione pločice (i diskovi?) na izdisaju i da je vrijeme za njihovu zamjenu. Novi set kočionih pločica može vam napraviti rupu u novčaniku, ali ta cijena svakako nije previsoka ako pruža mogućnost da se zaustavite prije nego što izazovete saobraćajnu nezgodu. Kad je već riječ o kočionom sistemu, redovnim provjerama treba podvrgavati i nivo i kvalitet ulja za kočnice.

Savjet za održavanje: Provjerite tekućinu za kočnice svaki put kada mijenjate motorno ulje da biste bili sigurni da ga ima dovoljno i da nije potamnilo.

Provjera tekućina

O tekućinama u automobilu smo pisali i ranije na našem blogu, pa ćemo ovom prilikom samo podsjetiti na potrebu da se one provjeravaju skupa s gumama. Posebnu pažnju skrećemo na rashladnu tekućinu, jer održavanje sistema za hlađenje pomaže da motor uvijek radi na sigurnoj temperaturi, odnosno sprečava pregrijavanje koje može imati fatalne posljedice po sklop motora. Pored toga, neispravan nivo ili kvalitet rashladne tekućine stvara rizik od jake korozije i oštećenja brojnih dijelova, od grijača i sistema za klimatizaciju do hladnjaka i pumpe za vodu. Većina današnjih automobila ima rezervoare rashladne tekućine koji su providni i imaju odgovarajuće oznake nivoa, tako da se nivo rashladne tekućine može provjeriti i bez otvaranja poklopca rezervoara.

Savjet za održavanje: Redovno provjeravajte sve tekućine kako biste osigurali pravilan rad i najbolje performanse automobila. Što se rashladne tekućine tiče, provjere treba vršiti najmanje dva puta godišnje – jednom na početku perioda toplog vremena i jednom tokom jeseni, kada nastupi hladnije vrijeme.

Zamijenite filter za zrak

Zaprljan filter za zrak može smanjiti protok zraka u motoru

Filter za zrak sprečava da čestice zagađivača prođu kroz ventilacijske otvore, što je prilično važan preduslov ispravnog rada motora. Kada je zaprljan, filter za zrak može smanjiti protok zraka u motoru, oduzimajući mu snagu, smanjujući performanse i povećavajući potrošnju goriva.

Savjet za održavanje: Promijenite filter za zrak nakon svakih godinu dana ili 15.000 kilometara vožnje.

Provjera svjećica

Ako motor pravi probleme, u smislu nepravilnog radnog ciklusa, čudnog zvuka ili gubitka snage, jedan od uobičajenih razloga (i lakih popravaka) su svjećice. Svjećice utiču na efikasnost motora jer su odgovorne za paljenje smjese goriva i zraka u motoru i kada one ne funkcioniraju pravilno, to uzrokuje gubitak optimalnog kapaciteta motora i loše funkcioniranje ostalih elemenata sistema za paljenje.

Savjet za održavanje: Provjerite i promijenite svjećice nakon svakih 50.000 kilometara vožnje.

Remeni i crijeva

Pogonski remeni prebacuju snagu stvorenu u motoru na alternator, kompresor klima uređaja, pumpu servo upravljača, pumpu za vodu i bilo koji drugi uređaj koji se oslanja na mehaničku snagu. Budući da su ti remeni obično napravljeni od gume ili drugih polimera, oni se intenzivno troše čak i pri normalnoj upotrebi. Zato je važno redovno ih provjeravati kako bi se pravovremeno uočile vidljive pukotine ili bilo kakve promjene ili oštećenja. Istrošeni remeni mogu izazvati druga oštećenja osnovnih komponenti automobila, dok npr. loše crijevo hladnjaka može dovesti do potpunog gubitka rashladne tekućine i teškog oštećenja motora.

Savjet za održavanje: Mijenjajte zupčasti remen u vremenskim intervalima navedenim u uputama proizvođača vozila. Preporučuje se da crijeva mijenjate svake četiri godine ili kad god se pokažu znaci habanja.

Održavajte unutrašnjost automobila čistom

Ostale važne provjere (i navike)

Skrećemo pažnju na još neke dijelove koje treba podvrgavati redovnim kontrolama (i poneku naviku koju možda treba promijeniti).

  • Provjerite sirenu. Naši vozači s tim uglavnom nemaju problema, jer provjeru rada sirene revnosno obavljaju tokom probijanja kroz gradske gužve. Ipak, provjerite je s vremena na vrijeme.
  • Pregledajte ima li korozije. Korozija može potpuno uništiti vanjštinu automobila i potencijalno dovesti do komplikacija na unutrašnjim mehaničkim sklopovima. Zato koroziju treba tretirati i koristiti sredstva za zaštitu od korozije čim se uoči, jer se po pravilu brzo širi.
  • Unutrašnjost automobila. Izbjegavajte da jedete hranu u automobilu i koristite osvježivače zraka diskretnog prijatnog mirisa. Koristite kvalitetne patosnice koje zadržavaju nečistoće i ne proklizavaju pri naglom kočenju. Postavite zaštitne presvlake za sjedišta. Držite prozore malo otvorenim kada je napolju toplo jer vruć zrak u kabini može trajno oštetiti neke dijelove unutrašnjosti vozila.
  • Držite osnovni alat pri ruci. Uvijek je zgodno imati osnovni alat uz sebe, koji možete koristiti za održavanje automobila u pokretu. Dijelovi alata koji mogu biti od velike koristi su debele rukavice, vodootporna silikonska traka, električna traka, rezači žice, odvijači, kliješta, baterijska lampa i nož. Možete nositi i neki od kompleta ručnog alata.
  • Iskorijenite loše navike u vožnji. Ako ste grubi prema svom automobilu i imate naviku brzog polaženja, jakog kočenja, naglih skretanja, vožnje preko neravnina pri velikim brzinama, grubog teškog mijenjanja brzina i slično, automobil će se brže trošiti i biti izložen većim oštećenjima. Kada vozite pametno i sigurno, ne samo da ćete smanjiti habanje vozila, već ćete i znatno uštedjeti na troškovima za gorivo.
Ostavite komentar

Trebate pomoć, preporuku ili savjet?

https://www.autohub.ba/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultirajte se i naručite telefonom

Zatražite personaliziranu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam veoma rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto dijelova pomoći će vam da riješite sve dileme.
Nazovite nas svakog radnog dana
od 8:00 do 18:00 i subotom od 8:00 do 16:00.
Svi automobilski dijelovi na jednom mjestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni dijelovi za vaš automobil. Savremena internetska prodavnica automobilskih dijelova, alata i opreme nudi najširi dijapazon dijelova i cijena kroz efikasno pretraživanje najboljih rezervnih dijelova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cijenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mjestu!